30 nov. 2010

Jag vill testa min idé - är den värd att satsa på?

Gör som Walt Disney - låt din idé passera genom tre avdelningar för att ta reda på om den är genomförbar. Strategin ger dig kontroll över vilka hinder du måste passera för att lyckas och är utformad av Robert Dilts.


Hinder. Lär känna dem, ta dig över dem.  Foto: US Army

 
















1. Drömmaravdelningen
Tänk på vad du vill göra. Blunda gärna och se det klart framför dig. Om du vill, skriv ner det. Begränsa dig inte, tillåt dig att vara galen. Ingenting är omöjligt, du kan göra precis vad som helst.

2. Genomföraravdelningen
Fundera nu över hur du ska genomföra din dröm. Vad behöver du för att visionen ska bli verklighet? Mer tid? Mer pengar? Färre konkurrenter? En äkta hälft som är mindre lat än den du har? Skriv gärna ner det du kommer fram till.

3. Kritikervdelningen
Fundera över din dröm, hur den ska genomföras och fråga dig själv ”är detta möjligt?”, ”vad kommer det att krävas av mig” och ”är det värt det?”. Fråga dig också ”vad händer om...” och fundera över vilka lösningar det finns för de problem som kan uppstå.

4. Bli nu återigen en drömmare. Ta med dig dina tankar kring hur din dröm ska genomföras, vilka hinder som kommer uppstå och om det kommer vara värt mödan.
Känns drömmen realistisk nu? Känner det fortfarande luddigt, gör om övningen tills du är helt på det klara kring vad du vill göra, hur du ska göra det och vad som kommer krävas av dig och såklart - om du tycker att det är värt det.

Var ärlig mot dig själv, gå in i projektet med öppna ögon. Gör du det är sannolikheten för att ditt projekt lyckas väsentligt mycket större.

Metod - jag vill något men vet inte vad

Har du svårt att bestämma dig för vilket yrke du ska satsa på? Den här övningen hjälper dig att ställa bra frågor till dig själv och hjälper dig att komma närmare ett beslut.


Vilka talanger har du?
Utformad av Richad J. Leider, författare och yrkesvägledare

Det finns en gyllene regel när det handlar om att komma på vad man vill ägna sin tid åt: Gör det som du är bra på, det som känns lätt. Hitta din talang.
Författaren och yrkesvägledaren Rickard J. Leider skriver i sin bok ”Alla har ett syfte - upptäck ditt” att alla människor har en talang. Det kanske inte är att spela fotboll som Zlatan eller komma på fantastiska datalösningar som Bill Gates - en talang kan lika gärna vara att kunna lyssna på andra, sätta ihop schyssta smakkombinationer eller att ha en känsla för logisitik.
Howard Gardner, en lärare vid Harvard University har i sin forskning kommit fram till att det finns åtta kärnkategoier som sammanfattar vilka talanger vi människor kan ha. Gå i genom kategorierna och fundera över vilket område du känner dig mest hemma inom. När du sedan väljer vad du ska ägna dig åt är det bra att fråga sig om det matchar det talangområde du befinner dig inom.

Att vara medveten om vad du är bra på är inte bara skönt när det handlar om att välja vad du ska ägna dig åt ­ det stärker också din självkänsla och din övertygelse om att du gör det som är rätt för dig.

1. Lingvistisk/ språklig talang: Är du bra på att uttrycka dig, berätta historier? Tycker du att det är roligt att skriva, leka med ord? Älskar du att läsa?

2. Logisk talang: Använder du siffror effektivt? Gillar du fakta, att räkna, logiska resonemang? I så fall kan din talang vara att du är rationell, kritisk tänkande och resonerande.

3. Spatial /rumslig talang: Tänker du i bilder? Har du livlig fantasi och lätt för att kombinera färger och former i tanken? Kanske är då din talang att du är konstnärligt lagd, att du har lätt för att gestalta dina tankar med färg och former.

4. Musikalisk: Har du ett musiköra, kan sjunga rent och hålla takten? Då kan musikalitet vara din talang.
Kinetisk/fysisk talang: Är du bra på att sporta, dansa eller arbeta med händerna? Då uppskattar du förmodligen fysiska aktiviteter, och kanske är det något fysisk du bör arbeta med för att må bra?

5. Interpersonell/mellanmänsklig talang: Om du tycker om att samarbeta med andra och är bra på att uppfatta andras känslor och behov har du förmodligen en interpersonell/mellanmänsklig talang.
Intrapersonell/inommänsklig talang: Om du gillar att dra dig undan och kontemplera de stora frågorna och har ett behov av att göra meditativa saker kan din talang vara att du är självstyrande och sjävständig. Du har förmågan att vara diciplinerad utan att någon säger till dig du kan motivera dig själv.

6. Naturalistisk talang: Gillar du att dela upp, klassificera och analysera hur saker ting hänger samman? Då kan din talang vara att du har en intuitiv känsla för hur saker hänger samman.

29 nov. 2010

Fake it

Det här knepet älskar jag. Mest för att det allt blir så mycket roligare men nästan lika mycket för att det funkar så bra.

När du känner att du inte är så kreativ som du skulle vilja vara: Låtsas!

När det blir torka i skallen - föreställ dig att du den mest kreativa personen du kan tänka dig. Att du är den som kallas in när andra inte kommer längre, den som ger råd och pepp och fullkomligt öser ur dig bra grejer. Och om det känns svårt, fråga dig själv vilka idéer du skulle komma på om du var superkreativ. Ibland räcker det att fnurra till tankemönstret en aning för att komma igång.

Barn hämmas inte av några "jag är inte kreativ"-tankar. Klokt.

19 nov. 2010

Städa skrivbordet!

http://unclutterer.com/



















Att sätta sig ner vid ett överbelamrat och stökigt skrivbord och förvänta sig att det ska gå bra att jobba är som att hoppas på att det ska vara skönt att bada vid minusgrader ute. Kvitton, pappershögar, äppelskrutt, visitkort, kaffekoppar och sladdar är distraherande och för att komma in i det där inre flowet vi så ofta längtar efter gäller det att först ha fixat det yttre. Ju mer ordnat du har det omkring dig, desto mer energi och fokus kan du lägga på det du faktiskt ska göra.

Så har du svårt att komma igång, börja med att städa din arbetsplats. Och varför inte använda plocktiden till att mentalt förbereda dig på jobbet du ska utföra när det är rent och ordnat? Så är du fit for fight för jobbet när det väl är dags att börja.

9 nov. 2010

Intervjuad!

Min föredetta kollega Manfred var i stan och passade på att göra en intervju med mig till sin webbteveblogg kanalen.tv. Check it in!